Τετάρτη, Μαΐου 30, 2007

Ιστοριες της βεγγερας...

Συχνά η γιαγιά μας έλεγε ιστορίες από το χωριο. Γενικα στην Κρήτη το έχουν αυτό, πειράγματα, μαντινάδες και ιστορίες είτε αστείες είτε με φαντάσματα είτε ότι μπορείς να φανταστείς είναι η καλύτερη τους.
Έτσι λοιπόν και γω σαν γνήσιο Κρητικακι :P τρελαινόμουνα να ακούω τέτοιες ιστορίες, από τις οποίες θυμάμαι πολλές ακόμα και σήμερα. Θα επιχειρήσω να πω μερικές


Τον καιρό της κατοχής στην Κρήτη βλέπει ένας Γερμανός , έναν κρητικό καβάλα στο γαϊδούρι να πηγαίνει και πίσω καμία πενηνταριά μέτρα η γυναίκα του. Στραβωσε λοιπόν ο Γερμανός και σκέφτηκε «κοίτα πως φέρονται στις γυναίκες σε αυτόν τον τόπο..»
Μετά την κατοχή , ξαναπήγε στην Κρήτη σαν τουρίστας αυτή τη φορά και κάπου κοντά στο χωριό ξαναείδε το ίδιο θέαμα μόνο που πάνω στο γαιδουρι ήταν η πεθερά του και πίσω , καμιά πενηνταριά μέτρα αγκομαχώντας πήγαινε ο Κρητικός. Πλησιάζει λοιπόν και του κάνει «Είδες που έκανε καλό η κατοχή; Γίνατε πολιτισμένοι!»Οπότε του κάνει ο Κρητικός « Δεν κατέχω σύντεκνε πως το λέτε εσείς , εμείς πάντως εδώ το λέμε νάρκες»



Κάποτε είχαν κλέψει σε έναν Ανωγιανο τα ζώα του, οπότε είχε πάρει τα βουνά τα βρει. Καπου εκεί που τα έψαχνε τον βλέπει από μακριά ο κουμπάρος του και του φωνάζει. ¨ «Μανωλιο έλα επαε στο μητάτο να σε κεράσω μια ρατση και κάνα ντακο» Έρχεται λοιπόν ο κακομοίρης ο Μανόλης αλλά το μαντρόσκυλο του ορμάει και κάνει κοματια. Τον πάει λοιπόν στο νοσοκομείο στην πόλη ο σύντεκνος του και τον αφήνει εκεί. Το βράδυ στο καφενείο όλοι τα είχαν μαζί του. Άλλος έλεγε να σκοτώσει το σκυλί άλλος να το δέσει και ένας γέρος του πα να το ευνουχίσει. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει το τελευταίο
Μετά από μερικούς μήνες , περνάει πάλι ο Μανωλιος από κείνα τα μέρη και του φωνάζει πάλι ο σύντεκνος «Μανωλιο έλα επαε στο μητάτο να σε κεράσω μια ρατση και Κανά ντακο» «Φοβούμαι τον σκύλο σύντεκνε» «Μη φοβάσαι και τον έχω ευνουχίσει» « Μη με δαγκώσει φοβάμαι σύντεκνε..»


Μια φορά ήτανε ένας που είχε πρόβλημα με τις αιμορροΐδες του. Δεν άντεχε λοιπόν γιατί πόναγαν πολύ και το πε σε ένα φίλο του. Αυτός επειδή ήταν πολύ πειρακτήρι του λέει βαλε καφέ. Τρέχει αμέσως σπίτι και βάζει όλο το κουτάκι με τον καφέ στον πισινό του. Αλλά φυσικά τον έπιασε τέτοιος πόνος που δεν άντεχε και χοροπήδαγε. Έτσι πήγε τρέχοντας στο γιατρό. Ορμάει λοιπόν μέσα και του κάνει «Γιατρέ πονώ» Ξαπλώνει στο εξεταστηριο λοιπόν και του κάνει «Τι βλέπεις γιατρέ;»Ο γιατρός που ήταν και αυτός πειρακτήρι και είχε καταλάβει την φάρσα του λέει «Μεγάλη πόρτα θα διαβείς»


Ένας Ανωγιανος είχε πάει για δουλειές στην Αθήνα. Επειδή λοιπόν δεν άντεχε άλλο γιατί δεν του έκοψε να πάει σε καμιά τουαλέτα κανενός καφενείου πήγε στον Πειραιά στην Προβλήτα και κατούραγε στην θάλασσα. Τρέχει ένας αστυνομικός και του κάνει « Μα στην θάλασσα κατουράς άνθρωπε μου; Δεν ντρέπεσαι λίγο» Και του κάνει ο Ανωγιανος «Γιαϊντα μωρέ να ξεχειλίσει θέλει ;»

 
eXTReMe Tracker